Karte za bazen

Opšte je poznato da je bavljenje sportom znatno više od podsticaja pravilnog fizičkog razvoja.Upravo zato je vrlo važno usmeriti dete na vreme da se bavi nekim vidom sporta. Stručnjaci preporučuju da se sa fizičkim aktivnostima krene već od četvrte godine. Deca, naročito ona najmlađa, obožavaju da vežbaju, ali ona sama zavise od roditelja, nastavnika, vaspitača, instruktora koji im pomažu da počnu sa određenim vidom vežbanja. Samim tim, upravo oni su ta odgovorna karika između deteta i razvitka dugogodišnje navike za vežbanjem.

 

Odvojite decu od kompjutera ili televizora i objasnite im koliko je fizička aktivnost bitna za njihovo zdravlje. Fizički neaktivna deca često su bolesna, gojazna, depresivna i sklona rizičnom ponašanju kao što su nasilje, pušenje i konzumiranje alkohola ili droge.

Gojaznost

U Srbiji je gojazno između 12 i 18 odsto dece, a uzrok gojaznosti najčešće je savremen način života – neadekvatna ishrana i manjak fizičke aktivnosti.

Naši pedijatri kažu da je procenat gojazne dece u Srbiji znatno veći nego u zemljama severne i srednje Evrope jer u ishrani dominiraju ugljeni hidrati, slatkiši, zaslađeni napici i takozvana brza hrana.

U školama se smanjuje broj časova fizičkog vaspitanja, deca sve manje kreću i ne igraju se napolju. Uz to, ona mnogo vremena provode ispred televizora i kompjutera, što se direktno dovodi u vezu sa gojaznošću i što su potvrdile epidemiološke studije. Dosta roditelja ne zna koliko je važno da njihova deca budu aktivna i koliko je svaka vrsta vežbanja suštinski važna za dete.